Yağlı boya çalışmaları ile Alaplı `yı yeniden canlandıran Ressam Aydın YILMAZ

Aydin YILMAZ 
Avrupa literatüründe Kuman adını verilen kuzey Türkleri olarak tanınan Kıpçaklar´ı Bizanslılar Kumanos, Macarlar Kun, Ruslar Polovets, Almanlar Falben adıyla bilirler.

İslami kaynaklar ise "Kıpçak (Kifsak, Hifsak) diye zikrederler.

Genellikle, beyaz tenli, sarı saçlı ve mavi gözlü olduğu bilinen Kıpkaçlar`ın Kılcak Köyü`nde yaşadıkları, bugünkü Kılcakları`ın onların torunları olduğu riyavet edilir.  Bu rivayetin doğruluk derecesini bir kenara yazdıktan sonra, biz Kılcak Köyü`nden çıkan, Kıpçak kökenli, Alapli halkınin gönlünde yer etmiş, çalışkan, eğitim emekçisi, Cumhuriyetin yetistirdigi, yöresellige tutkulu, o kadar da evrensel  Ressam Aydın YILMAZ`ı tanıtmaya calisalim.


Aydın Yılmaz 1946 Alaplı doğumlu,ilkokul yıllarında resim çizmeye ilgi duydu.  Kastamonu Gol Öğretmen Okulu öğrencilik yıllarında modelden desen, çalışmalarına ağırlık vermiş ve geliştirmiştir. 1970 li yıllarda Ressam Zeki Oral ve Eşref Üren ile tanıştı. Yılın öğretmeni seçildiği 1990 yılında Alaplı’da ilk kişisel resim sergisini açtı. 2001 yılı Ereğli Milli eğitim Müdürlülüğünün açmış olduğu resim yarışmasında birincilik ödülünü aldı.

Bugüne kadar açtığı 6 kişisel resim  sergisinin yanında Alaplı ve Ereğli Festivallerinin tümüne katılmış, bölgenin ve Alaplı’nın güzelliklerini tanıtımına  katkı sağlamıştır. Bugüne kadar toplam 16 sergiye katılmıştır

Bir Aydin YILMAZ kilasigi - Alapli
Emekli eğitimci ressam Aydın Yılmaz, Alaplı'da camilerin kubbe ve mihraplarına Osmanlı süslemesi de yapmaktadır. Çocuk yaşlarda resim yapmanın verdiği beceriyle şu ana kadar  20 camide hat sanatı ve süsleme çalışması yaptığı bilinmekte. Bu calismalarinda kendisine en fazla haz veren köyündeki camiyi süslemek olmus-

Yağlı boya ve Osmanlı süslemeleri yapan Alaplı ilçesinin medarı iftiharı usta ressam emekli Öğretmen Aydın Yılmaz, yoğun istek üzerine karakalem tablo resimleri çizmeye başlamış. Unu Türkiye sınırlarını aşan Ressam Aydın Yılmaz karakalem resim çizmlerine yoğun bir istek üzerine başladığını belirtiyor.

Yöresel eserleri sanatseverlerin beğenisine  sunan Aydın  Yılmaz genelde Alaplı resimleri ve 40-50 yıl öncesi resimleri yağlı boya çalışmaları ile yeniden canlandırıyor. Bu calismalarin Alapli Tarihi icin cok önemli oldugunu vurgulamak gerekir ve bu calismalarin manevi degerinin cok büyük oldugu herkes tarafindan bilinmektedir.
Halen çalışmalarını açık havada ve bir odasını atölye haline getirdiği evinde  çalışmalarını sürdürmektedir.
Calismalarindan dolayi, Alapli`ya kattigi katkilarindan dolayi, sanata olan tutkusundan dolayi sevgili Aydin YILMAZ`a TESEKKÜR ediyoruz 
Ilhami Yazgan / Köln / 30.07.2014

iyazgan@web.de
Calismalarindan kareler

                                                                      Konaktan karsiyaka
                                                                                  Alapli
                                                                        Süsleme sanati
                                                                      Kıpçak Narlari 
                                                                Yörenin ahsap evlerinden
                                                                 Ressam Aydin Yilmaz
Kdz Eregli - Bozhaneden