Alaplı hakkında genel bilgiler

-1950 lerde Alaplı'nın yüzde 80'i orman iken  şimdilerde ormanlık alan yüzde10'lara kadar inmiştir.
 
-Bölgeye bolca bulunan fındığın girişi 60 yıl öncesini bulur. Fındığın bölgeye girişiyle birlikte mısır, buyday ekimi gerilemiştir.
 
-Osmanlı Çileği'yle tanınan nefis kokulu çilek malesef eskiden yetiştirilirdi. Günümüzde çok az bulunmaktadır. Osmanlı

 
Çileği de fındığın gölgesinde kalmıştır. Çilek yetiştiriciliği çok eski tarihlere dayanır. 1920'li yılların başlarında Sait Halim Paşa ile başlayan Ereğli-Osmanlı çileğinden önce, Ereğli'nin yerli kara çileği olduğu söylenmektedir. Sait Halim Paşa'nın İstanbul'dan getirdiği Arnavut çileği yöre iklimine ve topağına kolay uyum sağlamış, yerli kara çilekle etkileşimde bulunarak özgün bir çeşit olmuştur. Araştırmalar, 1960'lı yıllarda üretimin had safhaya vardığını ortaya koymaktadır. Ancak ilerleyen zaman içerisinde mücadelesi son derece zor olan ve toprak yolu ile bulaşan Nematod hastalığı ortaya çıkmış ve çilek alanları zamanla yok olmaya başlamıştır.
 
-Ev, tarla, bağ bahçe, hayvan bakımı, orman ve meyvecilik kadın gücüyle yapılır. Erkekeler tarla ve bahçe işleriyle (hala!) uğraşmazlar.
 
-Erkekler geçmişte gurbete çıkarlarmış. Ereğli Demir Fabrikası açıldıktan sonra gurbetçilik azalmış.
 
Eski yöresel yemeklerin isimleri
 
Malay ve Hösmelim, Kabak Gözlemesi, Tuzlama, Kiren Çorbası, Nişaşta ve Un Helvası, Yağlı Hoşaf, Bayram Tiridi, Ağuz Tatlısı, Çılbır Yemeği, Mısır Ekmeği, Mısır Keşkeği, Koltuk Yemeği, Hamur Köftesi....
 
Bayram Tiridi (Tarifi)
 
Daha önceden yapılmış ve kurutulmuş yufkaları bir kaba doğrarsınız. Önceden pişirilmiş bir et yemeğini kaynatıp yufkaların üzerine dökersiniz. Ve biraz soğuduktan sonra nefis bir bayram tiridini keyifle yersiniz. afiyet olsun.
 
Alaplı ve çevresinde foklor
 
Foklorik ögeler Alaplı ve çevresinde gelişmemiştir. Var olanlar da dışarıdan gelip Alaplı ve çevresine yerleşenler tarafından getirilmiştir.
 
Alaplı`nın yöresel türküsü
 
Alaplı'nın üstünden-karga geçiyor karga-kız ben seni almaycam-dalga geçiyom dalga
ah a benim sömsöm yarim-bi yolcuk öpsem yarim-öpmeyle bir şey olmaz -bi yolcuk sarsam yarim
Kaptaş'ın altı bayır-yanıyom cayır cayır-baba beni evlendir -hem sevaptır hem hayır
asmalar dize kadar-gel yavrum bize kadar-sana fistan alayım-topuktan dize kadar