İbrahim Oral'ın kaleminden Alaplı ve Konak


80'li yıllarda Alaplı
"Alaplı da Rum ve Ermeniler`in oturduklarini daha önce yazmistik. Rumlar Buraya Samako derken yerli halk da buraya KONAK adini takmistir. Bu KONAK adi Yazicioglu Hüseyin Bey in cami karsisina yaptirdigi yüksek ve güzel binadan dolayidir. Alapli tarihine bakildiginda iki tane Yazicioglu Hüseyin görülmektedir. Birinci Hüseyin Bey Koca Yazicioglu diye anilir. Mezari Büyüktekke dedir. Sandukali bir mezardir. Basucunda Istanbul ve Edirne mezarliklarinda ki gibi mermer sarikli bir tas vardir. Bu tasta 1243 tarihi mevcuttur ve ölüm tarihidir. Bügünkü hesaba göre 1827-1838 i gösterir. Bu Koca Yazicioglu bes kardesi ile Büyük Tekke Köyü ne gelmistir. Zaten Alapli`dan önce ilk yerlesim yeri olarak Büyük Tekke Köyü oldugu bilinmekte..



Yazicioglu Hüseyin Bey in diger kardeslerinin mezarlari da Büyük Tekke Köyünde bulunmakta. Isimleri söyle; Yazicioglu Haci Ibrahim Aga, Yazicioglu Haci Ismail Aga, Yazicioglu Haci Osman Aga, Yazicioglu Haci Mehmet Aga, Yazicioglu Haci Celebi Aga, Yazicioglu Haci Hüseyin Bey.
Yukarida sözünü ettigimiz Haci Hüseyin Bey`in kabri Alapli mezarligindadir. Onun öleli 75 yil olmustur. Miladi tarih ile 1916 da ölmüstür. Iki Haci Hüseyin Bey arasinda 83 yil vardir. Alapli da ki caminin 1832 yilinda Haci Hüseyin Beyin yaptirdigini kabullenir isek Büyüktekke deki Haci Hüseyin Beyin ölüm yilna rastlar. Yani Alapli caminin yapilmasinin Alapli`da meflun olan Hüseyin Beyin yaptirmasi olanak disidir. Ancak Alapli`da ki Hüseyin Beyin caminin ön kisimdaki ki cikmayi yaptirmis olama ihtimali yüksektir."

İbrahim Oral 'ın Alaplı ve Çevresi İncelemeleri kitabından